Založ si blog

Rozprava o teórii digitálnych hier. ..

Jedna z najmladších fakúlt na Slovensku, Fakulta masmediálnej komunikácie, otvára v budúcom akademickom roku 2015/2016 nový odbor s názvom Teória digitálnych hier. Zaujímavý a pre mnoho študentov stredných škôl aj atraktívny názov nového odboru však vyvoláva v ľuďoch otázku, či je v skutočnosti uplatniteľný v praxi, alebo bude len ďalším z prebytočných odborov, ktorých je vo vysokých školách na Slovensku nespočet.

Bude názov skutočne skrývať toľko zaujímavostí? Naučia sa študenti aj praktickým veciam? Prvé ohlasy zo strany pedagógov FMK sú veľmi pozitívne, no názory medzi študentami sa rôznia. Záporným príkladom môžu byť študijné odbory s názvom „masmediálne štúdiá“ a „marketingová komunikácia“. Na pohľad dva rôzne odbory sa v skutočnosti líšia len vybranými predmetmi a študenti si semester po semestri medzi sebou striedajú v podstate tie isté materiály. Práve preto je pohľad na nový odbor medzi študentami viac skeptický. Mnohí si myslia, že prinesie len pár nových predmetov, ktoré však budú vyučované neprofesionálne a budú doplnené o predmety z ostatných odborov.

Iniciátori tohto projektu majú na vec úplne iný pohľad.

Digitálne hry sú na jednej strane mladým a nepreskúmaným objektom našej kultúry a spoločnosti, na druhej strane je herný priemysel dynamickou súčasťou mediálnej produkcie a výnosným segmentom zábavného priemyslu. Rovnaký študijný program neexistuje v žiadnej z okolitých krajín. Na potrebu jeho vzniku už dlhšie upozorňovali akademické elity z našej oblasti výskumu, privítali ho aj firmy, ktoré digitálne hry tvoria a distribuujú na medzinárodnej úrovni. Otvorenie študijného programu je zároveň reakciou na záujem študentov a uchádzačov o štúdium tejto atraktívnej oblasti,” hovorí dekanka fakulty doc. PhDr. Dana Petranová, PhD.

Čo prinesie tento nový odbor naozaj, zistíme až s odstupom času. Očakávania sú však zo strany pedagógov, ako aj študentov vysoké. Uchádzačov o štúdium má však čoraz obľúbenejšia fakulta FMK naozaj neúrekom, preto bude pravdepodobne záujem o tento odbor vysoký. Termín podávania prihlášok je do 20. mája 2015. Bližšie informácie sa dajú získať priamo na stránke www.fmk.sk, alebo na pôde fakulty.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3664x
Priemerná čítanosť článkov: 3664x

Autor blogu

Kategórie

Archív