Založ si blog

Rozprava o teórii digitálnych hier. ..

Jedna z najmladších fakúlt na Slovensku, Fakulta masmediálnej komunikácie, otvára v budúcom akademickom roku 2015/2016 nový odbor s názvom Teória digitálnych hier. Zaujímavý a pre mnoho študentov stredných škôl aj atraktívny názov nového odboru však vyvoláva v ľuďoch otázku, či je v skutočnosti uplatniteľný v praxi, alebo bude len ďalším z prebytočných odborov, ktorých je vo vysokých školách na Slovensku nespočet.

Bude názov skutočne skrývať toľko zaujímavostí? Naučia sa študenti aj praktickým veciam? Prvé ohlasy zo strany pedagógov FMK sú veľmi pozitívne, no názory medzi študentami sa rôznia. Záporným príkladom môžu byť študijné odbory s názvom „masmediálne štúdiá“ a „marketingová komunikácia“. Na pohľad dva rôzne odbory sa v skutočnosti líšia len vybranými predmetmi a študenti si semester po semestri medzi sebou striedajú v podstate tie isté materiály. Práve preto je pohľad na nový odbor medzi študentami viac skeptický. Mnohí si myslia, že prinesie len pár nových predmetov, ktoré však budú vyučované neprofesionálne a budú doplnené o predmety z ostatných odborov.

Iniciátori tohto projektu majú na vec úplne iný pohľad.

Digitálne hry sú na jednej strane mladým a nepreskúmaným objektom našej kultúry a spoločnosti, na druhej strane je herný priemysel dynamickou súčasťou mediálnej produkcie a výnosným segmentom zábavného priemyslu. Rovnaký študijný program neexistuje v žiadnej z okolitých krajín. Na potrebu jeho vzniku už dlhšie upozorňovali akademické elity z našej oblasti výskumu, privítali ho aj firmy, ktoré digitálne hry tvoria a distribuujú na medzinárodnej úrovni. Otvorenie študijného programu je zároveň reakciou na záujem študentov a uchádzačov o štúdium tejto atraktívnej oblasti,” hovorí dekanka fakulty doc. PhDr. Dana Petranová, PhD.

Čo prinesie tento nový odbor naozaj, zistíme až s odstupom času. Očakávania sú však zo strany pedagógov, ako aj študentov vysoké. Uchádzačov o štúdium má však čoraz obľúbenejšia fakulta FMK naozaj neúrekom, preto bude pravdepodobne záujem o tento odbor vysoký. Termín podávania prihlášok je do 20. mája 2015. Bližšie informácie sa dajú získať priamo na stránke www.fmk.sk, alebo na pôde fakulty.

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 3658x
Priemerná čítanosť článkov: 3658x

Autor blogu

Kategórie

Archív